Cevat Şakir Kabaağaçlı ya da daha çok tanınan ismiyle Halikarnas Balıkçısı Bodrum yöresinin en tanındık isimlerinden biridir. Öyle ki roman ve hikayeleri ile akıllara mıh gibi kazınan Kabaağaçlı Bodrum’a olan aşkı ile tanınmaktadır.
1890 yılında dünyaya gelen Halikarnas Balıkçısı Girit’te doğdu. 1973 yılında ise yaşadığı İzmir’de vefat etti. Cevat Şakir Karaağaçlı takma adı olarak Halikarnas Balıkçısı ismini kullandı. Yazılarında çok sevdiği Bodrum bölgesinin antik çağlardaki ismi olan Halikarnasos isminden esinlendi.
Osmanlı Padişahı Abdülhamit dönemine denk gelen ünlü tarihçi Şakir Paşa’nın oğlu olarak bilinen Kabaağaçlı’nın çocukluğu babasının görev yeri olan Atina’da geçmiştir. Yakın Çağlar Tarihi okuyan yazar eğitimini İngiltere’de tamamladı.
Cevat Şakir Kabaağaçlı Kimdir?
Yurtdışından İstanbul’a dönüş yapan yazar Diken, Resimli Gazete, Resimli Ay ve İnci gibi ünlü dergilerde yazarlık yaptı. Aynı zamanda gazete ve dergilerin kapak tasarımları, çeşitli süslemeler ve karikatür alanıyla ilgilendi.
İlk öykü denemelerini 1920’li yıllarda yayınlamaya başlayan Kabaağaçlı, asker kaçakları ile ilgili yazdığı bir yazısı nedeniyle mahkûm edildi ve Bodrum’a sürgün edildi. Tam 1,5 yıl Bodrum’da kalan yazarın asıl hikâyesi de bu sayede başlamış oldu. Hatta cezasının yarısını İstanbul’da geçirmesine rağmen geri aşkla bağlandığı Bodrumbölgesine dönüş yaptı.
Uzun bir süre Bodrum’da yaşayan Kabaağaçlı 1947 yılında çocuklarının eğitimi için İzmir’e yerleşti ve orada yaşamaya devam etti. Ancak ölümünden sonra bağlı olduğu Bodrum bölgesine defnedildi.
Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı Eserleri Nelerdir?
Halikarnas Balıkçısı olarak hafızalara kazınan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın eserleriaşağıdaki gibidir:
Roman
- Aganta Burina Burinata (1946)
- Ötelerin Çocuğu (1956)
- Uluç Reis (1962)
- Turgut Reis (1966)
- Deniz Gurbetçileri (1969)
Deneme-İnceleme-Mitoloji
- Anadolu Efsaneleri (1954)
- Anadolu Tanrıları (1955)
- Anadolu'nun Sesi (1971)
- Hey Koca Yurt (1972)
- Düşün Yazıları (1981, ölümünden sonra)
Öykü
- Ege Kıyılarından (1939)
- Merhaba Akdeniz (1947)
- Ege'nin Dibi (1952)
- Yaşasın Deniz (1954)
- Gülen Ada (1957)
- Ege'den (1972)
- Gençlik Denizlerinde (1973)
Anı
- Mavi Sürgün (1961)
Çocuk Kitapları
- Denizin Çağrısı
- Yol Ver Deniz